Zondag 16 juli: Wereldmuziekfestival in De Hout

Alkmaar Heel veel wereldmuziek en -dans is op zondag 16 juli te horen en te zien in de Alkmaarder Hout. Van 13.00 tot 18.00 uur organiseert Cultuurpark de Hout samen met Bureau Dynamiek en Stichting Marmoucha op twee podia het kleurrijke Wereldmuziekfestival. Met dit keer aandacht voor muziek en dans uit diverse culturen. De optredens starten vanaf 13.30 uur met een swingende muzikale ‘warming-up’ van SKITTA. Een interactieve bewegingsperformance voor jong en oud.

Op het podium staan verder de latin poprock van Santana Hot Collective, een warm optreden van het Afrikaanse gezelschap Djembé Dramé, een gepassioneerd optreden van de Gypsy bruiloftsband Nadara uit Transsylvanië, op tournee door Nederland. Tot slot swingen op de energieke mix van traditionele en dance klanken van de Caribische groep Kuenta I Tambu (KiT). Een ‘must see’ voor met name jongeren uit Alkmaar en omgeving.

Ook is er weer een Wereldmarkt met food & non food. In Kunstnest is de Hout-Kunst te zien van Anita de Haan-Ruiter. Natuurlijk is er nog veel meer te zien, te horen, te eten, te drinken en te genieten. De toegang is gratis.

Meer informatie op www.cultuurparkdehout.nl.

 In de muzieknis

Van 14:15 tot 15:00 uur speelt Santana Hot Collective. Het geluid van Santana laat zich het best omschrijven als Latin Rock. Zuid Amerikaanse ritmes van drums en percussie met mooie melodische gitaarlijnen. Santana Hot Collective speelt alle grote hits en maakt er elke keer weer een Latinfeestje van!
Van 15.45 tot 16.30 uur is het podium voor Nadara Gipsy Band uit Transsylvanië/ Roemenië. De band is op tournee door Nederland en België. Ze brengen authentieke Roma-volksmuziek, Hongaarse liederen en dansmuziek, Roemeense zigeunerliederen en ook oriëntaalse mahala- (buikdans-)muziek. Er wordt gezongen in het Hongaars, Roemeens en Romanes (zigeunertaal).

Het programma wordt van 17.00 tot ca.18.00 uur afgesloten door de Caribische formatie Kuenta I Tambu. De Nederlandse band Kuenta i Tambu maakt muziek geïnspireerd op traditionele Afro-Caribische muziek en Europese dance. Kuenta i Tambu betekent in het Papiamento 'verhalen en drums'. Zij hebben de oude tambú muziek van Curaçao getransformeerd naar het fenomeen van de 21e eeuw: Tambutronic.
Zo treden ze op over de hele wereld van USA tot Spanje en van Polen tot Engeland.

Tevens stond KIT dit jaar op de 5 mei festivals in Utrecht en Brabant!

 (Jeugd)programma op het veld

·        Djembé Dramé uit Amsterdam verzorgt om 13.45 èn om 16.00 uur workshops Afrikaanse dans en/of percussie voor iedereen van zes jaar en ouder (tegen kleine vergoeding). In deze workshops o.l.v. Turid & Moussé Dramé leer je de basiselementen van de West Afrikaanse dans en percussie, Tot slot verzorgen workshopdeelnemers om ca.16.50 uur een korte presentatie voor publiek op het podium samen met muzikanten van Djembé Dramé.

·        Kinderen van vier jaar en ouder kunnen zelf broodjes en pizza’s bakken bij PROEV!  

 En verder op het veld

Natuurlijk is er weer heerlijk eten te koop, onder andere uit de Nepalese, Afrikaanse, Portugese en Indische keuken. SOEPP Bindt is aanwezig met de presentatie van haar kook-/receptenboek en met hapjes uit diverse culturen. Bezoekers kunnen genieten van snacks, saté, pasteitjes, empanadas en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook kleine snacks als fruit en ijs te verkrijgen. Verder is er een wereldmarkt met o.a. Nepalese en andere cadeauartikelen, kralen, snuisterijen en niet te vergeten stoelmassage en schminken.

In Kunstnest exposeert Anita de Haan-Ruiter. Zij maakt werkstukken met door zon, zee en zout doorleefd drijfhout, door Anita zelf gejut op Bonaire. De ene keer bestaat een werkstuk alleen uit drijfhout, een andere keer verwerkt zij er keramiek en mozaïek in. Maar de originele vorm van het gevonden hout blijft nagenoeg altijd intact.

Cinemacaravan

Nomadische Cinema Het Moment is een reizende cinema die rondtrekt langs festivals, broedplaatsen, verzorgings- en buurthuizen, steden en dorpen, om de wondere wereld van de film te delen. Het Moment brengt bioscoopbeleving op maat. In het kleine en intieme caravanbioscoopje worden op dit festival (tegen kleine vergoeding) korte films aangeboden met flamenco en vooral gipsy als thema. De Gispy band Nadara, die op dit Wereldmuziekfestival zal optreden, vervulde bijvoorbeeld een belangrijke rol in films als Gadjo Dilo’ en ‘Transylvania’ van Toni Gatlif.

Het Wereldmuziekfestival is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Victoriefonds en de gemeente Alkmaar.

 

 

2015 Marmoucha.nl